Content

Biografier

Friday 28 August 2015 - Filed under Bøker

shutterstock_283375217

Innen denne sjangeren kan man sette seg inn i livet til alle store menn og kvinner som noengang har levd. De har gjerne påvirket verden i større eller mindre grad på sin helt egen måte. Det finnes biografier om folk som har oppnådd stort og smått, og navnene omfatter alt fra fotballspilleren Zlatan Ibrahimovich til Olav den Hellige i kongesagaene.

Definisjonen på en biografi

En biografi er kort og greit en livshistorie. Enhver person som har gjort noe bemerkelsesverdig har sin egen biografi, og den kan være skrevet av hovedpersonen selv eller en utenforstående. Den kan være utgitt etter hovedpersonen sin død, eller den kan utgis mens vedkommende fortsatt er i live. Noen store personligheter har mange biografier, og det gjelder særlig folk som har forandret verdenshistorien i vesentlig grad. Hitler, Napoleon og Martin Luther er eksempler på folk som har forandret verden på godt og vondt, og som dermed har mange biografier på ulike språk.

Ulike sjangere på personnivå

Det finnes også ulike sjangre innen biografiene. Det skarpeste skillet trekkes mellom memoarer og biografier. Mange mener at dette er to ulike sjangre, mens for eksempel Amazon har disse to i samme kategori. Hovedforskjellen mellom de to er at en biografi dekker en person sin livshistorie kronologisk, mens memoarer dekkes tematisk. Dessuten må hovedpersonen selv være involvert i prosessen med å lage memoarer. Selve ordet er egentlig bare en litt fancy måte å snakke om erindring eller hukommelse. For eksempel er boken Molotov Remembers et eksempel på memoarer. I denne boken går V. Molotov, som var en av Josef Stalins aller mest betrodde ministere, tematisk gjennom sin tid som utenriksminister i Sovjetunionen. Boken er skrevet som en samling av en stor mengde intervjuer som ble foretatt sammen med Molotov da han var en gammel mann.

2015-08-28  »  admin